Matkasuunnitelma: Englannin järviseutu/Lake District National Park


Kesälomaa suunnitellessamme pallottelimme Saksan ja Ison-Britannian välillä. Lopulta upea Lake Districtin kansallispuisto vei voiton Englannille. Lake District on tuore Unescon maailmanperintökohde ja vetää kaikista Englannin ja Walesin kansallispuistoista eniten kävijöitä, vuosittain yli 15 miljoonaa. Viralliset sivut löytyvät täältä. En muista enää, mistä kuulin tai luin ensi kertaa Englannin järviseudusta.


Copyright John Hodgson

Sen sijaan tiedän, mihin kansallispuistossa ihastuin: vehreyteen, kiviaitoihin, lampaisiin, järviin, huippuihin, nummiin, lehtimetsiin, ihastuttaviin pieniin kyliin...

Saapuminen


Menemme Lontoon kautta, hyvä vaihtoehto olisi ollut myös yhdistää Lake District Skotlannin-reissuun ja lentää siten joko Edinburghiin tai Glasgowhun. Alkuun mietinkin menoa Lontoon kautta ja paluuta Edinburghista, mutta budjetti ei tähän venynyt. Skotlanti on kyllä reissuhaave-listauksen yläpäässä!

 Menolennot British Airwaysillä ja paluu Norwegianilla teki kahdelta hengeltä ja yhdeltä ruumalaukulta yhteensä 344e.

Lontoo-Manchester-Windermere

Lontoosta menemme parin päivän jälkeen kahdella junalla Manchesterin kautta Windermereen. London Euston-Manchester Piccadilly kestää kaksi tuntia ja maksoi kahdelta aikuiselta yhteensä 60e. Mansessa vaihtoaikaa on vajaa pari tuntia, sillä ajattelin käydä syömässä tuossa välissä. Manchester Piccadilly-Windermere vie myös kaksi tuntia, ja liput kahdelle aikuiselle teki yhteensä 20e. Bussilla olisi päässyt vielä halvemmalla, mutta matka-ajat olisivat olleet pitemmät. Lonely Planetin opas vuodelta 2012 kertoo, että lähes joka yhdeksäs kymmenestä kävijästä saapuu alueelle autolla.

Katsoin majoitusvaihtoehtoja myös muun muassa Amblesidesta ja Keswickista, mutta rajallisen ajan vuoksi päädyin yhteen tukikohtaan useamman sijasta. Windermere tuntui näistä helpoiten saavutettavalta. Kansallispuiston alueella onneksi on linja-autoliikennettä, joten siirtyminen paikasta toiseen ei pitäisi olla ongelma ilman autoakaan.

Copyright John Hodgson

Majoitus


Majoitus kahdelle hengelle guest housessa maksoi 370e/4 yötä. Meillä kriteereinä oli 

1) suht edullinen hinta, joka rajasi hulppeimmat hotellit järvinäkymillä pois 
2) hyvät kulkuyhteydet, ilman autoa esimerkiksi monet camping podit ovat hankalasti tavoitettavissa
3) aamupala, ettei tarvitse nälkäisenä (kiukkuisena?) lähteä metsästämään aamupalaa
4) ei mikään hirvein murju, sympaattiset b&b:t olivat etusijalla

Palaan majoitukseen tarkemmin, kun se on testattu!
Kohteessa


Aikaa Lake Districtille on varattu kolme kokonaista päivää, minkä lisäksi aion hyödyntää saapumispäivän illan. Toiveena on, että saapumisiltana saadaan jo käsitys Windermeresta: mistä bussit lähtee, missä on lähimmät kahvilat ja ravintolat?

Ensimmäinen kokonainen päivä kansallispuistossa on perjantai, ja olen jo varannut Mountain Goatilta opastetun kierroksen. Lähtö on heti aamusta, joten edellisenä iltana tutustumme paikallisen supermarketin evästarjontaan. Yleensä olen aikalailla omatoimimatkailija, mutta opastetuilla kierroksilla on paikkansa. Mountain Goatin minibussilla pääsemme sellaisiin paikkoihin, joihin julkiset ei kulje - tai niin ainakin toivon, sillä pyrin valitsemaan kierroksen sen mukaan. The High Adventure  teki 110e/2hlö loven matkabudjettiin.

Kierros päättyy Windermereen klo 17:30, ja siitä todennäköisesti jatkamme illalliselle. Päivään mahtuisi vielä lyhyehkö kävely ja Orrest Head lähtisi sopivan läheltä.

Lauantaille ja sunnuntaille olen kerännyt listan mielenkiintoisista kohteista, ja niitä sitten toteutetaan oman mielenkiinnon ja jaksamisen mukaan. Näihin lukeutuu naapurikylä Ambleside sekä monesta syystä puoleensavetävä Keswick.

Keswickiin kulkee Windermerestä 50 minuutissa bussi 555. Keswickin lähistöllä laajin vesistö on Derwentwater, ja sen juurelta kohoaa mieletön (ja mielettömän suosittu) Cat Bells-niminen nousu.

Keswick /WikipediaValmistautuminen


Tällä(kin) reissulla kamera on kyllä ehdoton! Kameran lisäksi olen keksinyt tavanomaisten lisäksi enemmän ja vähemmän välttämättömiä pakattavia, kuten:

 • kompassi
 • vesipullo
 • vaelluskengät ja hengittäviä sukkia
 • tuulitakki (huipuilla voi tuulla, olen kylmänarka)

En ole mikään eräihminen, vaikka luonnosta pidänkin. Silmissä siintävä kesäloma sai minut kuitenkin innostumaan vesipilareista ja Gore-Texeista. Kun vaelluskengät on hankittu, käymme testaamassa niitä joko Nuuksiossa tai Sipoonkorvessa ennen kunnon koitosta. Saapa nähdä, vaihtuukohan kaupunkilomat nyt täysin kansallispuistoihin? ;)

Sellon kirjastosta löysin sekä Lonely Planetilta että Rough Guidesilta oppaat Lake Districtin kansallispuistoon. 
Vaikka Lake Districtistä ei ole vielä suomeksi liiemmin kirjoiteltu, satuin löytämään muutaman helmen. Suosittelen lukemaan tai edes katsomaan kuvat, jos Lake District ei ole ennestään tuttu:

Matkakuumetta olen kasvatellut seuraamalla instagramissa tageja thelakedistrict, lakedistrictnationalpark, lakewindermere, ullswater, keswick, buttermere, grasmere, derwentwater + muutama muu.

Jos teillä on vinkkejä Lontoo-Manchester-Lake District-akselille, otan ne mieluusti vastaan! Seuraavaksi aion käsitellä reissun Lontoon-osuutta.

Kommentit

 1. Mahtavat suunnitelmat! Olen pitkään unelmoinut Lake Districtissä matkailusta, alueella on ihastuttava kirjallinen historiansa ja tietysti maisemat ovat varmasti upeat. Olen asunut Englannissa ja tällä hetkellä Saksassa, ja pakko myöntää, että omalla kohdalla Englannin matkailu veisi myös voiton. Hyvää matkaa! :) ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kirjallisen historian lisäksi Lake District on varhaisen turismin vuoksi vaikuttanut luonnonsuojeluliikkeen syntyyn Isossa-Britanniassa! Ehkä suuntaamme Saksaan sitten ensi kesänä :-)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen reissu teillä edessä! Henk. koht mua ei Lontoo nappaa ja siks musta tuntuu, et useimmat Englantiin matkustavat matkustaa nimenomaan Lontooseen. Kiinnostaa enemmän mitä Lontoon ulkopuolella / muualla päin Englantia on! Tosi kiva :) Nätiltä näyttää!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa mahtavalta suunnitelmalta! Lake District kiinnostaisi kovasti, vaikka en olekaan siihen kovin hyvin perehtynyt. Ultimaattinen haave olisi lähteä kiertelemään tuonne useammaksi viikoksi ja roudata myös auto ja koira mukaan. :)

  VastaaPoista
 4. Oi, Iso-Britannian kohteisiin ja etenkin maaseutuun olisi ihana tutustua tarkemmin juuri alue alueelta. Itselläni mieleen jäi jostain vanhasta Mondon jutusta Exmoorin kansallispuisto, jossa olisi upeaa vaeltaa ja yöpyä paikallisten pubien yläkerroissa! Elokuussa vietän pitkän viikonlopun Edinburghissa, ja tarkoitus olisi ainakin yhdeksi päiväksi lähteä tutkimaan Skotlannin ylämaita!
  Sofia / https://projectforeversite.wordpress.com/

  VastaaPoista
 5. Ompas todella upea reissu luvassa! Ihania maisemia, joista itsekin niin kovasti haaveilen. Olet hyvin koonnut myös tietoa julkisista kulkupeleistä, mistä on varmasti hyötyä monelle muullekin ja ainakin minulle itselleni, koska suosin myös julkisia! Kiitoksia siis todella kovasti tästä avusta. :) Tulevia matkakokemuksia ja kertomuksia odotellen, hyvää reissua!

  Tiina, http://www.kookospalmunalla.fi

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Bussilla Baltian läpi Varsovaan ja Tukholma: miten budjettikesäloma muotoutui

maaliskuussa Berliiniin osa 2: hyvää ruokaa, ostalgiaa ja Tropical Islands Resort