Bussilla Baltian läpi Varsovaan ja Tukholma: miten budjettikesäloma muotoutui

    Heti alkuun tunnustus: en ole ikinä käynyt Baltiassa. En edes Tallinnassa! Siispä kun aloin miettimään kesälomamahdollisuuksia ja kriteereinä oli 1. halpaa 2. jotain uutta 3. kaupunkia sekä 4. uimarantaa, ei mennyt kauaakaan kun aloin jo katselemaan kätevintä kulkuvälinettä Baltian halki. Nettiä tutkimalla löysin Lux Expressin, joka vaikutti kirjoitteluiden perusteella pätevältä. Yhteydet olivat hyvät, bussit ainakin kuulostavat tarpeeksi tasokkailta sekä hinnat olivat kohtuullisia.

     Kartta toisessa välilehdessä ja aikatauluhaku toisessa aloin sitten suunnittelemaan reittiä. Kohteiksi valikoituivat (Tallinna), Pärnu, Riika, Vilna sekä Varsova. Koska asumme Helsingissä, Suomen päässä matkustamista ei tule kuin bussimatkan verran Länsiterminaaliin. Tallinnan päätin jättää toiselle kertaa, joten vaihtoaikaa laivan ja bussin välillä meillä on kolme ja puoli tuntia. Istahdamme varmaan vaan kahville johonkin ja kävelemme sitten noin 3 km päässä satamasta sijaitsevalle linja-autoasemalle.


Kuvahaun tulos haulle via baltica
Via Baltica


     Pärnussa viivymme yhden vuorokauden, jonka jälkeen matka jatkuu Riikaan. Siellä olemme kaksi yötä, ja tarkoitus olisi tehdä päiväreissu Jürmalaan, Baltian Rivieralle. Lukemani mukaan junalippu maksaa suuntaansa noin 1,40e, ja jos sääkin vielä suosisi, olisi kaupungista poistuminen varmasti vähintään sen arvoista.Kuvahaun tulos haulle riika
Riika

     Seuraava pysäkki on Vilna. Tässä kohtaa homma menee mielenkiintoisesti, sillä Vilnassa olemme vain yhden yön, mutta lähdemme sunnuntain vastaisena yönä bussilla Varsovaan. Sunnuntaiaamuna kuuden maissa Varsovassa ei tietääkseni ole auki kuin McDonalds, eli ehkä ryömimme paikalliselle puistonpenkille makoilemaan. Majoituksena meillä on airbnb-kämppä, enkä usko että majoittajamme lähtee kuudelta sunnuntaina availemaan meille ovia.  Eiköhän pienellä seikkailumielellä selviä, kunhan vaan ei sataisi.

    Keväällä, kun reissu oli vielä ihan suunnitteluvaiheessa, katsoin jostain syystä Ryanairin lentoyhteyksiä ja -hintoja muun muassa Varsovasta. Hetkeä myöhemmin olin jo varannut yhdeksällä eurolla liput lennolle Varsova-Tukholma. Halpalentoyhtiöisen käyttämä Tukholma-Skavsta -kenttä sijaitsee oikeastaan Nyköpingissä, josta on vielä 100km taival Tukholmaan. Halvin vaihtoehto Skavstan kentältä Tukholman keskustaan on tutkimusteni mukaan flygbussarnan shuttle, n. 13e netistä ostettuna. Tukholmassa olemme yhden yön, ja seuraavana iltana kymmenen maissa lähtee Norwegianin lento kohti Helsinkiä. Tukholma-Helsinki meinasi olla aluksi Tukholma-Turku-Helsinki, mutta luovuin ajatuksesta kun katsoin laivamatkojen hintoja. Mietin myös matkaväsymyksestä kärsivää itseäni siirtymässä ensin hölskyvään laivaan, sitten Turussa vielä bussiin, ja säälistä sitten säästin itseäni kun Pohjoismaiden väliset lennot tulivat sopivasti tarjoukseen.

Hinnat ja matka-ajat 

 

     Edullisuus-kriteeri kyllä ainakin toteutuu. Bussilippujen hinnat vaihtelevat kahden euron (Tallinna-Pärnu) ja 16 euron (Vilna-Varsova) välillä näin etukäteen ostettuna. Eckerö Linen matka Helsingistä Tallinnaan sen sijaan oli jo 19 euroa ja kallein matkaosuus, Norwegianin tarjouslento Tukholma-Arlanda - Helsinki 26 euroa. Yhteensä matkat ovat 117e/hlö, minulle vielä pari euroa halvemmat, sillä Lux Expressiltä sain alle 26-vuotiaana 10% alennuksen normaalihintaisista lipuista.

 =2430km (lähde: valimatka.org ja google maps)     Sattumalta törmäsin HS:n matkakertomukseen, joka ei kylläkään ollut hääppöinen. Toimittaja matkusti Helsingistä Berliiniin suoraan, pysähtymättä reitin varrella oleviin kaupunkeihin. Viikonloppureissulle en ehkä käyttäisi aikaa bussissa istumiseen, vaan lentäisin suoraan. Jos taas on enemmän aikaa, voisin tulevaisuudessakin kulkea busseilla Eurooppaan, mikäli tämä kokemus on hyvä.

   
EDIT

Ensimmäinen matkapostaus: Helsinki-Tallinna-Pärnu
   

Kommentit

 1. Ensinnäkin: ostat Tallinnassa R-kioskilta (niitä on kaikkialla) paikallisen matkakortin ja lataat sinne vähän arvoa. Voit matkustaa sinne bussiasemalle sporalla, joka kulkee ihan vierestä. Ja sit voit käyttää sitä myöhemmillä reissuillasi Talliinaan myös. Joukkoliikenne on Tallinnassakin kätevää ja edullisempaa kuin Helsingissä.

  Toiseksi: onnea reissuun. Kaikissa noissa kaupungeissa on tullut kuljettua ja omat suosikkini ovat Vilna & Varsova. Vilna on kaunis, tunnelmallinen (ja Varsova brutaalimpi). Mutta molemmissa on oma hurmaavuutensa. Vilnassa kannattaa aikaa viettää vanhassa kaupungissa ja Uzupis-alueella. Varsovassa voin puolestaan suositella kahta museota: keskustan ulkopuolella Neon Muzeum ja POLIN (joka on suomalaisen arkkitehdin suunnittelema myös).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki, Tallinna tosiaan täysin tuntematon entuudestaan! Vilnaa odotankin ehkä eniten lukemani perusteella. Lisään museot Google-karttaani :)

   Poista
 2. Nyt on kyllä edullista matkustamista, vau! Matkustin itse keväällä Tallinnan ja Tarton välin just Lux Expressillä (maksoin 5 €/suunta), ja kaikki toimi moitteettomasti ja bussi oli mukava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarttokin voisi olla mukava kohde, pistänkin harkintaan jos Lux Express osoittautuu hyväksi.

   Poista
 3. Tätä reissua ei ole ainakaan hintalapulla pilattu! Olen matkustanut Tallinna-Pärnu välin pari vuotta sitten bussilla ja sehän oli suoranaista luksusta, bussissa oli selkänojissa omat näytöt josta pääsi katsomaan elokuvia, ihan kuin lentokoneessa olisi ollut! ;)
  Pärnusta löytyy kivaa rantaa tai jos sataa niin kylpylöitä. Siellä on myös mukava pyöräillä ympäriinsä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, bussissa istumista kun tuohon reissuun kyllä mahtuu. Toivotaan, että säät suosii, rantsulle ei turhan montaa kertaa olla tänä kesänä ehditty.

   Poista
 4. Kuulostaapa mielenkiintoiselta. Itse en ole käynyt Riikassa enkä Varsovassa. Vilnassakin melkein 20 vuotta sitten, joten sinne ei ole juurikaan vinkkejä. Pitääpä seurata blogiasi, miten reissu on mennyt.

  VastaaPoista
 5. Olen kulkenut reitin Vilnaan Lux Expressillä. Maisemat eivät ole häävejä, joten koko matkan voi rauhassa kuositta. Tallinnassa on jokin kumma kaupunkisuunnittelu, kun satama, bussiasema ja juna-asema kaikki sijaitsevat erikseen. Onneksi kuitenkin ratikka kulkee paikasta toiseen.
  Aikataulu on melko tiukka etenkin Vilnan suhteen. Minusta Vilnan vanha kaupunki on Baltian staramestoista kaikkein hienoin. Kun siellä on aikaa vain päivän verran, kannattaa se aika käyttää staramestaa kierrellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olenkin ymmärtänyt ettei Via Baltica varsinaisesti ole mikään maisemareitti :D Asennoidun siihen taas yhtenä elämäni kasitienä. Aikataulu on kyllä tiukka, pelkään että jää harmittamaan... Onneksi kohteet suht lähellä, pääseehän sitä sitten uusiksi käväisemään. Vilnaan saavumme perjantaina 13:30 ja lähdemme lauantaina klo 22 jälkeen, toivottavasti siinä kuitenkin vähän ehtii :)

   Poista
 6. Onpa tosi halpoja matkalippujen hintoja! En ole käynyt Riikassa itse vielä, ja olen miettinyt monta kertaa viikonloppumatkaa lentäen. Bussilla Tallinnasta voisi olla varteenotettava vaihtoehto, jos on enemmän vapaata. Pärnussa olen käynyt pari kertaa omalla autolla.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

maaliskuussa Berliiniin osa 2: hyvää ruokaa, ostalgiaa ja Tropical Islands Resort

Matkasuunnitelma: Englannin järviseutu/Lake District National Park